Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z krewetkami i kaparami

Makaron z krewetkami i kaparami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 504

Danie dla wszystkich miłośników owoców morza. W związku z szybkim czasem przygotowania polecane szczególnie na niespodziewaną wieczorną randkę. Podawać koniecznie z lampką białego, mocno schłodzonego wina.

Składniki

  • 250 g oczyszczonych krewetek Vannamei
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g kaparów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sól
  • (opcjonalnie) garść czarnych oliwek
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z krewetkami i kaparami

Przygotowanie

  1. Do przepisu możemy wykorzystać inny makaron, wedle uznania. Ja wybrałem makaron spaghetti. Ugotowałem go al dente według instrukcji na opakowaniu.

    Podczas gotowania makaronu, rozmrożone i opłukane krewetki smażymy na patelni razem z łyżką masła ok 1 minuty z każdej strony. W międzyczasie wciskamy do nich czosnek oraz solimy je wedle uznania.

    Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron, wraz z 2-3 łyżkami wody spod makarony, odsączone kapary i łyżkę oliwy extra vergine (opcjonalnie dodajemy odsączone czarne oliwki).

    Po ok 1 minucie zdejmujemy z ognia i nakładamy na talerze.

    Danie wspaniale smakuje posypane świeżo startym parmezanem i udekorowane listkami bazylii.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń