Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla wszystkich miłośników owoców morza. W związku z szybkim czasem przygotowania polecane szczególnie na niespodziewaną wieczorną randkę. Podawać koniecznie z lampką białego, mocno schłodzonego wina.
Składniki
Do przepisu możemy wykorzystać inny makaron, wedle uznania. Ja wybrałem makaron spaghetti. Ugotowałem go al dente według instrukcji na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu, rozmrożone i opłukane krewetki smażymy na patelni razem z łyżką masła ok 1 minuty z każdej strony. W międzyczasie wciskamy do nich czosnek oraz solimy je wedle uznania. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron, wraz z 2-3 łyżkami wody spod makarony, odsączone kapary i łyżkę oliwy extra vergine (opcjonalnie dodajemy odsączone czarne oliwki). Po ok 1 minucie zdejmujemy z ognia i nakładamy na talerze. Danie wspaniale smakuje posypane świeżo startym parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Smacznego.