Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 139
Dodano: 18.01.2009
Odsłon: 45859
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Makaron ugotować al dente. 2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojony czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 1 min. Dodać zamrożony szpinak, przykryć, dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy szpinak "puści wodę" dodać kostkę rosołową (można dosolić) i nadal dusić na małym ogniu, mieszając czasami. Kiedy szpinak rozmrozi sie w połowie, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać i dusić, aż szpinak będzie ciepły. Dodać makaron, wymieszać dokładnie. Nakładać do żaroodpornych miseczek, posypać tartym parmezanem (można zastąpić cienkimi plastrami sera camembert z pieprzem), podgrzać w kuchence mikrofalowej aż ser się rozpuści lub zapiec chwilę w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

farasha 30 października 2009Zgłoś do usunięcia
Oczywiście, że można. Ostatnio dodałam do tej wersji ser feta i makaron spaghetti pełnoziarnisty - pycha! :)13 Kto głosował? | Odpowiedz

ewa123 30 października 2009Zgłoś do usunięcia
czy można dać jakiś inny makaron ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

malusia 05 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Przepis niesamowicie prosty, a sama potrawa... NIEBO W GEBIE!!! Osobiscie troszke sobie urozmaicam i dodaje do makaronu przed zapiekaniem kostke twardego bialego sera- rozdrobnionego oczywiscie. Polecam, palce lizac..;)13 Kto głosował? | Odpowiedz

szynszylka 22 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
jakoś nie mogę się przekonać do szpinaku - kiedyś jadłam dziwnie przygotowany makaron i się okazało po kolacji że był dodany świeży szpinak - przyznam że bez porównania z mrożonym0 Kto głosował? | Odpowiedz