Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć; zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami. Świeży ananas przekroić wzdłuż na połowę, wykroić zdrewniały środek, wydrążyć miąższ ( wycinać klinami) tak, by nie naruszyć ścianek owocu (będą z tego dwie łódeczki - do napełnienia surówką). Miąższ ananasa pokroić w drobną kostkę - skropić cytryną. Marchewkę, ananas zalać mlekiem kokosowym, zasypać cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Wlać rum ( wersja dla dorosłych), delikatnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na ok pół godziny. Napełnić łódki z ananasa i przybrać listkami świeżej mięty lub melisy. Świetne jako surówka do pieczystego lub drobiu, ale jeszcze lepsze na deser. Nawet z lodami śmietankowymi lub waniliowymi (sic!)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

murzynek26 03 maja 2009Zgłoś do usunięcia
brzmi pysznie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

maciejka 21 lutego 2008Zgłoś do usunięcia
No cóż, jeśli odważę się kiedyś spróbować kaszankę z miodem w sosie dajmy na to... szarym - to jeśli to będzie zjadliwe i miało oryginalny smak - nie zawaham się ani chwili, by podzielić się moim przepisem z internautami. To jest dla mnie pasjonujące - odkrywanie nowych smaków i połączeń ingrediencji. Nie jestem zawodowym kucharzem, ale jedzone gdzieś, u kogoś potrawy - przerabiam po swojemu, zmieniam gatunki mięs i technologię jego obróbki termicznej, dodaję inne sosy, stosuję inne przyprawy. A jeśli moja żona stwierdza - super, rodzina, czy znajomi potwierdzają - nic nie stoi na przeszkodzie, aby puścić to w świat. W końcu - kochanego sadełka nigdy nie za wiele!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz