Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowe placki"
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 158
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9415
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 992
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 158
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9415
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 992
Składniki
Marchewki obierz, odetnij końce, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem. Dodaj sporą szczyptę soli oraz cukru. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Obgotowane marche wki odcedź na sicie, a następnie pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełóż do miski, oprósz solą i odrobiną mąki, wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkiem. Dodaj pozostałą przesianą mąkę oraz rozdrobniony widelcem biały ser. Ciasto posól do smaku, dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej za pomocą miksera) i odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie dodaj do przygotowanego ciasta rozdrobnioną marchewkę. Wsyp szczyptę suszonego rozmarynu. Całość ponownie wymieszaj (ciasto z marchewką powinno być gęste).
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Z masy marchewkowej formuj w dłoniach niewielkie placki. Wkładaj je ostrożnie na tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na bibule, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym dipem.Źródło: Świat kobiety