Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowe placki"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 471
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 471
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Marchewki obierz, odetnij końce, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem. Dodaj sporą szczyptę soli oraz cukru. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Obgotowane marche wki odcedź na sicie, a następnie pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełóż do miski, oprósz solą i odrobiną mąki, wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkiem. Dodaj pozostałą przesianą mąkę oraz rozdrobniony widelcem biały ser. Ciasto posól do smaku, dodaj szczyptę cukru. Wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej za pomocą miksera) i odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie dodaj do przygotowanego ciasta rozdrobnioną marchewkę. Wsyp szczyptę suszonego rozmarynu. Całość ponownie wymieszaj (ciasto z marchewką powinno być gęste).
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Z masy marchewkowej formuj w dłoniach niewielkie placki. Wkładaj je ostrożnie na tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na bibule, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym dipem.Źródło: Świat kobiety