Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Margherita na cienkim spodzie"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14975
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44820
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 711
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14975
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44820
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 711
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże zalej połową szklanki letniej wody. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, cukier oraz sporą szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wymieszaj przecier pomidorowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidory opłucz, osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój pomidory w plasterki. Mozzarellę (najlepiej w kulkach) osącz z zalewy, również pokrój w plasterki. Opłucz i osusz kilka gałązek bazylii. Połowę listków odłóż, resztę drobno poszatkuj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 duże lub 6 mniejszych części. Rozwałkuj je lub rozciągnij rękoma w taki sposób, by powstały cienkie placki. Ułóż je na blasze.
Blaty posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż plasterkami pomidorów i sera, posyp posiekaną bazylią i odstaw na 5 minut. Piecz 15-20 minut w 200 st. Udekoruj odłożoną bazylią.
Czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety