Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Margherita na cienkim spodzie"
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże zalej połową szklanki letniej wody. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, cukier oraz sporą szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wymieszaj przecier pomidorowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidory opłucz, osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój pomidory w plasterki. Mozzarellę (najlepiej w kulkach) osącz z zalewy, również pokrój w plasterki. Opłucz i osusz kilka gałązek bazylii. Połowę listków odłóż, resztę drobno poszatkuj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 duże lub 6 mniejszych części. Rozwałkuj je lub rozciągnij rękoma w taki sposób, by powstały cienkie placki. Ułóż je na blasze.
Blaty posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż plasterkami pomidorów i sera, posyp posiekaną bazylią i odstaw na 5 minut. Piecz 15-20 minut w 200 st. Udekoruj odłożoną bazylią.
Czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety