Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Melonowe gazpacho z szynką i bazylią"
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 81
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 86
Polecam.
Odsłon: 792
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 81
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 81
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 86
Polecam.
Odsłon: 792
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 81
Składniki
Melon (np. miodowy lub galia) umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na pół. Wydrąż miąższ, usuwając gniazdo nasienne. Z części miąższu specjalną łyżeczką wydrąż kulki, odłóż do dekoracji.
Pozostały miąższ pokrój na kawałki, przełóż do kielicha blendera lub do innego wysokiego naczynia. Zmiksuj na purée. Dalej miksując, dolewaj jogurt typu greckiego.
Powstały koktajl dopraw do smaku solą oraz pieprzem (gazpacho powinno być lekko słodkie, słone i pikantne). Odstaw do lodówki, aby zupa się dobrze schłodziła.
Cytrynę sparz, wyciśnij sok. Umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kilka gałązek bazylii, oderwij listki. Schłodzone gazpacho dopraw sokiem z cytryny, rozlej do szklanek.
Każdą porcję udekoruj plasterkiem szynki i listkami bazylii. Podawaj z nadzianymi na patyczki kulkami melona.
porcje, czas ok. 15 min; porcja – 250 kcal, cena 1,90 zł.
Nie dostałaś w sklepie szynki dojrzewającej? Nie przejmuj się. Doskonałym dodatkiem do melonowego gazpacho (a także innych chłodników) będzie surowy boczek. Pokrój go w cieniutkie plasterki i, jeśli chcesz, zrumień.
. W upalne letnie dni gazpacho serwuj na stół z kostkami lodu.Źródło: Świat kobiety