Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Melonowe gazpacho z szynką i bazylią"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 112
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 112
Składniki
Melon (np. miodowy lub galia) umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na pół. Wydrąż miąższ, usuwając gniazdo nasienne. Z części miąższu specjalną łyżeczką wydrąż kulki, odłóż do dekoracji.
Pozostały miąższ pokrój na kawałki, przełóż do kielicha blendera lub do innego wysokiego naczynia. Zmiksuj na purée. Dalej miksując, dolewaj jogurt typu greckiego.
Powstały koktajl dopraw do smaku solą oraz pieprzem (gazpacho powinno być lekko słodkie, słone i pikantne). Odstaw do lodówki, aby zupa się dobrze schłodziła.
Cytrynę sparz, wyciśnij sok. Umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kilka gałązek bazylii, oderwij listki. Schłodzone gazpacho dopraw sokiem z cytryny, rozlej do szklanek.
Każdą porcję udekoruj plasterkiem szynki i listkami bazylii. Podawaj z nadzianymi na patyczki kulkami melona.
porcje, czas ok. 15 min; porcja – 250 kcal, cena 1,90 zł.
Nie dostałaś w sklepie szynki dojrzewającej? Nie przejmuj się. Doskonałym dodatkiem do melonowego gazpacho (a także innych chłodników) będzie surowy boczek. Pokrój go w cieniutkie plasterki i, jeśli chcesz, zrumień.
. W upalne letnie dni gazpacho serwuj na stół z kostkami lodu.Źródło: Świat kobiety