Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mięsny miks w kruchym płaszczyku"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
Składniki
Do garnka włóż pokrojoną wieprzowinę i surowe mięso indyka oraz boczek. Zalej posoloną wodą i gotuj do miękkości (ok. 2,5 godz.) Kajzerkę namocz w wodzie.
Na stolnicę przesiej mąkę razem ze szczyptą soli. Dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy wbij jajka i rękoma szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schowaj na 30 min do lodówki.
Cebulę obierz, posiekaj i wraz z wątróbkami podsmaż na oleju. Ugotowane mięso, odciśniętą kajzerkę oraz wątróbki z cebulą zmiel w maszynce do mięsa.
Do masy wbij 2 jajka, dodaj też pokrojonego w drobną kosteczkę wędzonego indyka oraz posiekaną natkę. Masę przypraw do smaku (powinna być dość pikantna) i starannie wyrób rękoma.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Odetnij 2/3 placka i wylep nim teflonową keksówkę. Nałóż masę mięsną, wyrównaj wierzch. Przykryj pozostałym ciastem, posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem. Piecz 90 min w 180 st. Pasztet ostudź, pokrój, udekoruj wg uznania.Źródło: Tina