Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso mielone zapiekane ze szpinakiem i ziemniakami

Mięso mielone zapiekane ze szpinakiem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 22

Sprawdzony przepis na "Mięso mielone zapiekane ze szpinakiem i ziemniakami"

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 5 średnich ziemniaków
  • 30 dag szpinaku w liściach (mrożonego)
  • 1 większa cebula
  • por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mięso mielone zapiekane ze szpinakiem i ziemniakami

Przygotowanie

  1. Szpinak włóż do garnka, podlej odrobiną wody,podgrzewaj, aż się rozmrozi. Gotuj, a gdy woda odparuje, dodaj gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.

  2. Odstaw do ostygnięcia, wymieszaj z pokruszonym serem pleśniowym. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę.

  3. Por drobniutko posiekaj lub zetrzyj na tarce i podsmaż na 1 łyżce masła. Dodaj do ziemniaków. Wymieszaj ze śmietaną, musztardą, posól do smaku.

  4. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż mięso i cebulę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z estragonem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Wyłóż całe mięso. Przykryj je warstwą szpinaku oraz ziemniaków.

  5. Zapiekaj 40–50 min w 160oC. Pod koniec zwiększ temperaturę, by wierzch ładnie się zrumienił.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń