Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Ziemniaczki ugotować ze skórką na pół miękko w osolonej wodzie. Kalafior też obgotować w osolonej wodzie. Później ziemniaczki pokroić w plastry gdy będą jeszcze ciepłe i kalafior podzielić na "różyczki". Tak przygotowane ułożyć na blaszce keksowej, posypać pietruszką, solą i pieprzem dodać na wierzch margarynę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. ok.180 st. C)
całe jajka roztrzepać, wlać mleko, dodać sól i pieprz do smaku. Gdy ziemniaczki się trochę przyrumienią zalać je jajkami. Jak zalewa jajeczna "wyjdzie" na wierzch, zetnie się i zarumieni danie będzie gotowe. Danie można oczywiście ulepszyć dodając piersi z kurczaka lub inne warzywa.
Całość przygotowania do godziny razem z gotowaniem ziemniaczków. Smacznego !!
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

olina102 27 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
Jutro zrobię. Dzięki.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 07 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Witaj ,wypróbowałam Twoje danie,wprawdzie juz nie mlodych ziemniaczków i ze świeżą pietruszką i bardzo mi smakowało.Lubie takie dania ,nie za trudne i kolorowe.A najwazniejsze jest to ,że nie ma tu sera .Dzieki za przepis.Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

Groszek 28 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
zapiekanka ziemniaczana w innym wydaniu....mniam:P1 Kto głosował? | Odpowiedz

biurwa 28 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ummm.... wygląda pysznie na pewno wypróbuję :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

biurwa 28 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
ummm.... wygląda pysznie, napweno wypróbuje :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Eiffel84 26 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Mieszkam w Szkocji, tutejszemu jedzeniu daaleko jeszcze do polskich smaków więc chcąc nie chcąc muszę gotować sam, a przy okazji chcę się z Wami tymi pomysłami podzielić :) Smacznego :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

AlicjaSwidwin 21 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Twój przepis posiada magiczne słowo KALAFIOR więc na bank go wypróbujęBrzmi baaardzo pysznie
1 Kto głosował? | Odpowiedz

wkzcris 09 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
no,no az musze sprobowac brzmi zachecajaco,a jeszcze w dodatku przepis mezszczyzny to juz rewelka.Moj maz jak cos upichci to poprostu palce lizac!!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 07 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Całkiem fajny pomysł, tyle że zamiast margaryny, lepsze będzie masło. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Eiffel84 07 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Zapomniałem dodać, że na ziemniaczki trzeba dać ok. 3 łyżki margaryny zanim włożymy je do piekarnika. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz