Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 490
Dodano: 10.01.2012
Odsłon: 40499
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowujemy mięso jak do spaghetti bolognese:na oliwie podsmażamy mięso ok 10 min,dodajemy posiekaną cebulę i czosnek dalej dusimy ok.8 minut,następnie dodajemy rozpuszczony przecier oraz inne przyprawy i dusimy pod przykryciem 20 min.Mięso musi miec gęstą konsystencję.
Obrane ziemniaki pokroić w plastry ok 0,5 cm.i usmażyć w dużej ilości oliwy na złoto.Cukinię i bakłażany również pokroić w plastry,usmażyć i ułożyć na ręcznikach papierowych.Ja robię to dzień wcześniej i pozostawiam przechylone naczynie z warzywami do odcieknięcia oliwy.
Warzywa można również upiec na grillu ale smażone na oliwie są smaczniejsze.
W naczyniu żaroodpornym lub gliniankach do zapiekania układamy połowę warzyw,na spód ziemniaki a następnie cukinia i bakłażan.Wykładamy mielone i przykrywamy pozostałymi warzywami.Jeśli lubimy słono,warzywa lekko posolić.
Przygotowujemy beszamel:Odlać część mleka, rozrobić w nim mąkę/którą wcześniej lekko rumienię na suchej patelni/ Do pozostałego mleka dodać gałkę i masło, zagotować.Gdy mleko się podnosi,odstawić z pieca i powoli wlać mąkę rozrobioną z mlekiem,dobrze wymieszać,ponownie zagotować.Dodać 2 łyżki sera i ewentualnie dosolić do smaku.
Wylać sos na warzywa,posypać resztą sera i kilka kawałków masła. Piec w temp.180st aż do zrumienienia się beszamelu.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

china 01 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
ale mi narobilas smaku, dawno nie robilam1 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 15 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Viktoria to zależy jaką ilość robisz,ja czasem robię w naczyniu żaroodpornym lub brytfance a czasem w kamionkach wszystko zależy na ile osób robię.Tutaj proporcje podane są na dość duże naczynie żaroodporne.Beszamelu powinno być około 1 cm.i potrzeba 1 litr mleka ale możesz zrobić go z mniejszej ilości i będziesz miała cieńszą warstwę.Ostatnio zaczęłam robić tylko z ziemniaków i bakłażana...też fajnie smakuje :) Powodzenia.0 Kto głosował? | Odpowiedz

viktoria 15 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
czy napewno do sosu aż litr mleka?chciałabym się upewnić przed zrobieniem0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wiolcia02 23 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
mniam! do ulubionych :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

konia 14 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Przepis wspanialy , Grecka kuchnia to jest to! Uwielbiam takie klimaty.Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

panka 12 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Zabieram do ulubionych. Narobiłaś mi apetytu i nie wątpię w oryginalność tego przepisu :) Miłego dnia1 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Ok.Jakubie,widocznie w tej części Grecji w której Ty byłeś na urlopie przyrządzano ją w inny sposób.Bo tam gdzie ja przebywam / 8 lat / właśnie w ten sposób ją się robi :))0 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
I tu Jakubie mylisz się,bo jest to oryginalna wersja musaki jaka przyrządza się w Grecji :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
są bardziej pracochłonne dania!1 Kto głosował? | Odpowiedz

marynka89 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
mmmm pyszne1 Kto głosował? | Odpowiedz