Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniczki z oreo"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 2 zł.
Do wysokiego naczynia wbij dwa całe jajka, roztrzep je starannie. Dodaj szklankę mąki, odrobinę soli, szklankę mleka, cukier waniliowy oraz szczyptę proszku do pieczenia. zmiksuj lub wymieszaj na gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto na placuszki odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało. Jeśli uznasz, że jest za rzadkie, dosyp trochę mąki. Rozgrzej dobrze patelnię do smażenia naleśników.
Na rozgrzaną patelnię wlej małą porcję oleju. Rozłóż kilka ciasteczek. Łyżką nabieraj porcje ciasta i ostrożnie zalewaj nim ciasteczka. Smaż kilka minut na rumiany kolor.
Delikatnie przełóż placuszki na drugą stronę i dosmaż. W razie potrzeby, dolewaj olej. W ten sam sposób smaż kolejne naleśniki. Podawaj na ciepło lub na zimno. Jeśli chcesz, posyp je cukrem pudrem i ozdób ziołami.Źródło: Świat kobiety