Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki na ostro

Naleśniki na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4435

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Naleśniki na ostro"

Składniki

  • 2 jajka
  • sól
  • 25 ml mleka
  • 20 dag mąki
  • olej do smażenia. 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 15 dag kwaśniej śmietany. Dodatkowo: 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • 20 dag kwaśnej śmietany
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki na ostro

Przygotowanie

  1. Jajka ubij ze szczyptą soli. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj gładkie ciasto, odstaw je na ok. 30 minut. Potem na patelni posmarowanej olejem usmaż cienkie naleśniki.

  2. Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej olej i przyrumień na nim cebulę. Dodaj mielone mięso i podsmaż. Kiedy mięso się zarumieni, dopraw je solą, pieprzem i poprósz papryką.

  3. Dodaj przecier pomidorowy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę i odstaw rondelek.

  4. Naleśniki posmaruj farszem mięsnym. Dwa naprzeciwległe końce każdego naleśnika przełóż przez farsz w kierunku do środka (jak krokiety).

  5. Potem zwiń naleśniki i zepnij je wykałaczkami. Panieruj naleśniki w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smaż na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.

  6. Czas przygotowania: 25 minut, 461 kcal/1 porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń