Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 14

Smaczny pomysł na "Naleśniki na słodko"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • olej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag truskawek
  • syrop owocowy
  • listki mięty lub melisy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki na słodko

Przygotowanie

  1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wbij jajko i wlej mleko. Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. zmiksuj lub rozmieszaj starannie trzepaczką. Odstaw przygotowane ciasto na minimum 30 minut, aby lekko zgęstniało.

  2. Po tym czasie na patelni rozgrzej kilka kropli oleju. Partiami wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż na niewielkim ogniu pulchne i rumiane naleśniki. Odkładaj je w ciepłe miejsce (np. do piekarnika).

  3. Truskawki oczyść, opłucz i osusz na sicie. Oberwij szypułki. Owoce pokrój w plasterki lub na ćwiartki. Możesz także użyć innych owoców sezonowych lub mrożonek.

  4. Ciepłe naleśniki rozkładaj na talerzach, napełniaj przygotowanymi owocami i roluj lub składaj w trójkąciki. Każdą porcję polej syropem owocowym (lub rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladą ze szczyptą cynamonu). Deser udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy cytrynowej.

  5. Czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1,10 zł.

  6. Gdy przygotowywane naleśniki masz zamiar serwować w wersji deserowej, do ciasta możesz dodać – zamiast części mleka – oranżadę. Smak i kolor placuszków wzmocni także dodatek kakao w proszku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń