Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z odchudzonym kremem a`la Nutella

Naleśniki z odchudzonym kremem a`la Nutella

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 2953

Propozycja naleśników. Naleśniki przygotowane z mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000), Zachęcam Was do wyboru właśnie takiego typu mąk, a dlaczego? Mąką pełnoziarnista żytnia wytwarzana jest z całych ziaren, ze specjalnie selekcjonowanych zbóż, jest bogata w mikro i makroelementy, jest dobrym źródłem witamin oraz błonnika. Same naleśniki nie stanowią oczywiście nic odkrywczego, dlatego urozmaiciłam je o "odchudzony krem a`la Nutella" (tak ja, to nazywam). Odchudzona Nutella zrobiona jest na bazie: awokado, banana, daktyli, żurawiny suszonej, kakao oraz jogurtu naturalnego. Moim zdaniem stanowi fajne urozmaicenie do naleśników, ale nie tylko, sprawdzi się jako dodatek do ciast, ciasteczek, czy, po prostu pieczywa :). Opcjonalnie taki krem możecie posypać też np. orzechami laskowymi czy migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • 70 g mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 25 g kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 40 g daktyli suszonych bez pestek
  • 10 g żurawiny suszonej
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • orzechy laskowe (opcjonalnie)
  • kokos (opcjonalnie)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naleśniki: Do miski z mąką wbijamy jajko, ciasto roztrzepujemy trzepaczką, stopniowo dolewając mleko. Kiedy konsystencja ciasta naleśnikowego będzie już gotowa dodajemy szczyptę soli. Ponownie mieszamy, dodajemy też łyżeczkę oleju kokosowego lub innego wybranego tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze naleśniki. Masę mieszamy raz jeszcze (do uzyskania gładkiej konsystencji).
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz (z tej proporcji ciasta wyszło mi 5 naleśników).

  2. Krem: Awokado i banana obieramy i kroimy na kawałki. Delikatnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną papkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować krem. Do naczynia dodajemy kakao, daktyle, żurawinę oraz jogurt naturalny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem możemy wykorzystać do przygotowanych naleśników lub innych posiłków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń