Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja naleśników. Naleśniki przygotowane z mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000), Zachęcam Was do wyboru właśnie takiego typu mąk, a dlaczego? Mąką pełnoziarnista żytnia wytwarzana jest z całych ziaren, ze specjalnie selekcjonowanych zbóż, jest bogata w mikro i makroelementy, jest dobrym źródłem witamin oraz błonnika. Same naleśniki nie stanowią oczywiście nic odkrywczego, dlatego urozmaiciłam je o "odchudzony krem a`la Nutella" (tak ja, to nazywam). Odchudzona Nutella zrobiona jest na bazie: awokado, banana, daktyli, żurawiny suszonej, kakao oraz jogurtu naturalnego. Moim zdaniem stanowi fajne urozmaicenie do naleśników, ale nie tylko, sprawdzi się jako dodatek do ciast, ciasteczek, czy, po prostu pieczywa :). Opcjonalnie taki krem możecie posypać też np. orzechami laskowymi czy migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 273
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21775
Składniki
Naleśniki: Do miski z mąką wbijamy jajko, ciasto roztrzepujemy trzepaczką, stopniowo dolewając mleko. Kiedy konsystencja ciasta naleśnikowego będzie już gotowa dodajemy szczyptę soli. Ponownie mieszamy, dodajemy też łyżeczkę oleju kokosowego lub innego wybranego tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze naleśniki. Masę mieszamy raz jeszcze (do uzyskania gładkiej konsystencji). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz (z tej proporcji ciasta wyszło mi 5 naleśników).
Krem: Awokado i banana obieramy i kroimy na kawałki. Delikatnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną papkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować krem. Do naczynia dodajemy kakao, daktyle, żurawinę oraz jogurt naturalny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem możemy wykorzystać do przygotowanych naleśników lub innych posiłków.