Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ogórkowe łódeczki"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4286
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2569
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3246
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11236
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4286
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2569
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3246
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11236
Składniki
Borowiki namocz w wodzie. Dymki oczyść, opłucz. 2 zostaw do dekoracji, pozostałe posiekaj razem ze szczypiorkiem. Pieczarki oczyść, poprzekrawaj je na połówki. Czosnek obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej posiekane dymki, czosnek i pieczarki. Wsyp ryż i mieszając, smaż 2 minuty. Wlej wino, zamieszaj i podgrzewając, poczekaj, aż ziarenka wchłoną płyn. Wtedy zacznij gotować ryż na małym ogniu ok. 30 min, wlewając porcjami gorący bulion (w sumie 600 ml). 10 min przed końcem gotowania dodaj namoczone borowiki.
Tymianek opłucz, osusz. 2 gałązki zostaw do dekoracj, z reszty poodrywaj listki i dodaj je do ryżu. Z parmezanu zetrzyj trochę grubych wiórków. Resztę drobno zetrzyj na tarce i dodaj do ryżu, wymieszaj. Ogórki obierz, rozetnij wzdłuż na pół i łyżeczką usuń miąższ. W szerokim rondlu zagotuj 100 ml bulionu, włóż łódeczki na 1 min, osącz. Ogórki napełnij risotto, resztę podaj obok. Udekoruj dymkami, parmezanem, tymiankiem i grubo tłuczonym pieprzem.Źródło: Tina