Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ogórkowe łódeczki"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4410
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417447
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4410
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417447
Składniki
Borowiki namocz w wodzie. Dymki oczyść, opłucz. 2 zostaw do dekoracji, pozostałe posiekaj razem ze szczypiorkiem. Pieczarki oczyść, poprzekrawaj je na połówki. Czosnek obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej posiekane dymki, czosnek i pieczarki. Wsyp ryż i mieszając, smaż 2 minuty. Wlej wino, zamieszaj i podgrzewając, poczekaj, aż ziarenka wchłoną płyn. Wtedy zacznij gotować ryż na małym ogniu ok. 30 min, wlewając porcjami gorący bulion (w sumie 600 ml). 10 min przed końcem gotowania dodaj namoczone borowiki.
Tymianek opłucz, osusz. 2 gałązki zostaw do dekoracj, z reszty poodrywaj listki i dodaj je do ryżu. Z parmezanu zetrzyj trochę grubych wiórków. Resztę drobno zetrzyj na tarce i dodaj do ryżu, wymieszaj. Ogórki obierz, rozetnij wzdłuż na pół i łyżeczką usuń miąższ. W szerokim rondlu zagotuj 100 ml bulionu, włóż łódeczki na 1 min, osącz. Ogórki napełnij risotto, resztę podaj obok. Udekoruj dymkami, parmezanem, tymiankiem i grubo tłuczonym pieprzem.Źródło: Tina