Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ogórkowe łódeczki"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Borowiki namocz w wodzie. Dymki oczyść, opłucz. 2 zostaw do dekoracji, pozostałe posiekaj razem ze szczypiorkiem. Pieczarki oczyść, poprzekrawaj je na połówki. Czosnek obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej posiekane dymki, czosnek i pieczarki. Wsyp ryż i mieszając, smaż 2 minuty. Wlej wino, zamieszaj i podgrzewając, poczekaj, aż ziarenka wchłoną płyn. Wtedy zacznij gotować ryż na małym ogniu ok. 30 min, wlewając porcjami gorący bulion (w sumie 600 ml). 10 min przed końcem gotowania dodaj namoczone borowiki.
Tymianek opłucz, osusz. 2 gałązki zostaw do dekoracj, z reszty poodrywaj listki i dodaj je do ryżu. Z parmezanu zetrzyj trochę grubych wiórków. Resztę drobno zetrzyj na tarce i dodaj do ryżu, wymieszaj. Ogórki obierz, rozetnij wzdłuż na pół i łyżeczką usuń miąższ. W szerokim rondlu zagotuj 100 ml bulionu, włóż łódeczki na 1 min, osącz. Ogórki napełnij risotto, resztę podaj obok. Udekoruj dymkami, parmezanem, tymiankiem i grubo tłuczonym pieprzem.Źródło: Tina