Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet z bitą śmietaną"
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 947
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 344
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2686
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 947
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 344
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2686
Składniki
Jajka umyć, oddzielić żółtka. Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z cukrem, dodać żółtka i mleko. Z masy formować nieduże krążki na małej, dobrze natłuszczonej masłem patelni. Smażyć omlety na złoto z obu stron.
Miód wymieszać z posiekanymi orzechami, kilkoma płatkami róży, cukrem i kardamonem (najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się „przegryzł”).
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody, wystudzić.
Śmietankę godzinę schładzać w lodówce. Ubijać mikserem, aż stanie się puszysta. Pod koniec ubijania dodać cukier, żelatynę, aromat, sok.
Omlety przekładać bitą śmietaną, polać miodem z orzechami.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium