Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet z bitą śmietaną

Omlet z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Omlet z bitą śmietaną"

Składniki

  • Omlet: 4 jajka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka
  • masło do smażenia
  • szczypta soli. Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki 36 proc
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego. Dekoracja: 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich l po 1 łyżeczce cukru waniliowego i kardamonu
  • suszone płatki róży
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Omlet z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Jajka umyć, oddzielić żółtka. Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z cukrem, dodać żółtka i mleko. Z masy formować nieduże krążki na małej, dobrze natłuszczonej masłem patelni. Smażyć omlety na złoto z obu stron.

  2. Miód wymieszać z posiekanymi orzechami, kilkoma płatkami róży, cukrem i kardamonem (najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się „przegryzł”).

  3. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody, wystudzić.

  4. Śmietankę godzinę schładzać w lodówce. Ubijać mikserem, aż stanie się puszysta. Pod koniec ubijania dodać cukier, żelatynę, aromat, sok.

  5. Omlety przekładać bitą śmietaną, polać miodem z orzechami.

  6. ok. 75 minut.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń