Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet z bitą śmietaną"
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15163
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4046
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8939
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15163
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4046
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8939
Składniki
Jajka umyć, oddzielić żółtka. Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z cukrem, dodać żółtka i mleko. Z masy formować nieduże krążki na małej, dobrze natłuszczonej masłem patelni. Smażyć omlety na złoto z obu stron.
Miód wymieszać z posiekanymi orzechami, kilkoma płatkami róży, cukrem i kardamonem (najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się „przegryzł”).
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody, wystudzić.
Śmietankę godzinę schładzać w lodówce. Ubijać mikserem, aż stanie się puszysta. Pod koniec ubijania dodać cukier, żelatynę, aromat, sok.
Omlety przekładać bitą śmietaną, polać miodem z orzechami.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium