Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Oryginalne pikantne ptysie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14083
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1624
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16042
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6451
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14083
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1624
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16042
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6451
Składniki
Zagotować 250 ml wody z 10 dag masła. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż ciasto utworzy całość i będzie odstawać od rondla.
Wystudzić. Dodawać po jednym jajku i mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Wykładać na blachę szprycą kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec w temp. 200°C około 20-25 minut. Przekroić, ostudzić.
Jajka pokroić w plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Układać na spody ptysiów. Masło zmiksować z koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na jajka. Przykryć wierzchami ptysiów, udekorować tymiankiem i papryczkami chili.
ok. 120 minut.Źródło: Twoje Imperium