Do góry

Dania główne Przepis na:

Oryginalne pikantne ptysie

Oryginalne pikantne ptysie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Oryginalne pikantne ptysie"

Składniki

  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • sól.  6 jajek ugotowanych na twardo
  • 15 dag miękkiego masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Oryginalne pikantne ptysie

Przygotowanie

  1. Zagotować 250 ml wody z 10 dag masła. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż ciasto utworzy całość i będzie odstawać od rondla.

  2. Wystudzić. Dodawać po jednym jajku i mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Wykładać na blachę szprycą kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec w temp. 200°C około 20-25 minut. Przekroić, ostudzić.

  3. Jajka pokroić w plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Układać na spody ptysiów. Masło zmiksować z koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na jajka. Przykryć wierzchami ptysiów, udekorować tymiankiem i papryczkami chili.

  4. ok. 120 minut.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń