Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Owocowe tartaletki"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119084
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8853
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3204
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2887
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119084
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8853
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3204
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2887
Składniki
2 szklanki mąki przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder i 15 dag pokrojonego na kawałki masła. posiekaj ostrym nożem. Dodaj 2 żółtka, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i cienko rozwałkuj. Wytnij krążki. Foremki wyłóż papilotkami (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Przełóż krążki ciasta do foremek. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. Wyjmij, ostudź.
Połowę mleka zagotuj z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru kryształu. Resztę połącz z 2 żółtkami, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki ziemniaczanej. Wlej na gotujące się mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Przestudź, zmiksuj na krem z resztą masła.
Wystudzone tartaletki napełnij masą kremową. Oczyść i osusz 30 dag owoców (dowolnych sezonowych, rozmrożonych lub z kompotu). Na masę kremową nakładaj porcje wiśniowej frużeliny (ok. 20 dag). Dekoruj przygotowanymi owocami.
16 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 90 gr.Źródło: Świat kobiety