Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Owocowe tartaletki"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
2 szklanki mąki przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder i 15 dag pokrojonego na kawałki masła. posiekaj ostrym nożem. Dodaj 2 żółtka, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i cienko rozwałkuj. Wytnij krążki. Foremki wyłóż papilotkami (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Przełóż krążki ciasta do foremek. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. Wyjmij, ostudź.
Połowę mleka zagotuj z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru kryształu. Resztę połącz z 2 żółtkami, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki ziemniaczanej. Wlej na gotujące się mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Przestudź, zmiksuj na krem z resztą masła.
Wystudzone tartaletki napełnij masą kremową. Oczyść i osusz 30 dag owoców (dowolnych sezonowych, rozmrożonych lub z kompotu). Na masę kremową nakładaj porcje wiśniowej frużeliny (ok. 20 dag). Dekoruj przygotowanymi owocami.
16 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 90 gr.Źródło: Świat kobiety