Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowe żelki jak zrobić je samemu?"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Składniki
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o boku 19 cm.
Papier powinien wystawać po dwóch przeciwległych bokach (łatwiej go będzie wyjąć). Posmaruj papier olejem.
Podgrzej owoce, aby puściły sok (5 minut). Przecedź sok i dolej do soku z granatu. Dodaj cukier i podgrzej, aby się rozpuścił.
Gotuj 15 minut, aż sok zacznie gęstnieć (nie mieszaj). Wystudź.
Rozpuść żelatynę we wrzątku. Dodaj do ostudzonego syropu. Wylej syrop do formy i zostaw na noc.
Następnego dnia wyjmij galaretkę z formy, małą foremką powycinaj okrągłe żelki. Obtocz je w cukrze. Przechowuj w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Czas 35 min., sztuk 20, 43 kcal.
Zamrożone owoce wrzuć do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Szybciej puszczą sok, jeśli po chwili gotowania rozgnieciesz je widelcem.
Potem przelej owoce przez sitko i przetrzyj, tak aby na sitku pozostały tylko skórki i pestki. Dzięki temu dobrze je wykorzystasz.Źródło: Olivia