Do góry

Dania główne Przepis na:

Owocowe żelki jak zrobić je samemu?

Owocowe żelki jak zrobić je samemu?

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 23

Przepis wart wypróbowania: "Owocowe żelki jak zrobić je samemu?"

Składniki

  • 150 g mrożonych owoców leśnych
  • szklanka soku wyciśniętego z granatu (lub innego soku)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Owocowe żelki jak zrobić je samemu?

Przygotowanie

  1. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o boku 19 cm.

  2. Papier powinien wystawać po dwóch przeciwległych bokach (łatwiej go będzie wyjąć). Posmaruj papier olejem.

  3. Podgrzej owoce, aby puściły sok (5 minut). Przecedź sok i dolej do soku z granatu. Dodaj cukier i podgrzej, aby się rozpuścił.

  4. Gotuj 15 minut, aż sok zacznie gęstnieć (nie mieszaj). Wystudź.

  5. Rozpuść żelatynę we wrzątku. Dodaj do ostudzonego syropu. Wylej syrop do formy i zostaw na noc.

  6. Następnego dnia wyjmij galaretkę z formy, małą foremką powycinaj okrągłe żelki. Obtocz je w cukrze. Przechowuj w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej.

  7. Czas 35 min., sztuk 20, 43 kcal.

  8. Zamrożone owoce wrzuć do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Szybciej puszczą sok, jeśli po chwili gotowania rozgnieciesz je widelcem.

  9. Potem przelej owoce przez sitko i przetrzyj, tak aby na sitku pozostały tylko skórki i pestki. Dzięki temu dobrze je wykorzystasz.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń