Do góry

Dania główne Przepis na:

Pad Thai

Pad Thai

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 348

Dodano:

Odsłon: 8366

Szybko się to przyrządza

Składniki

  • makaronu ryżowego w tasiemkach, 250 g
  • krewetek (np. koktajlowych), 200 g
  • zamiast krewetek można dodać wieprzowiny lub piersi kurczaka, w bardzo drobnych, cienkich plasterkach, 150g
  • ząbki czosnku, posiekane, 2
  • czerwonych papryczek chilli, 2 łyżeczki posiekanych
  • jajka, 2
  • kielków fasoli, kubek
  • pniesolonych prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych, pół kubka
  • świeża kolendra
  • Sos:sosu rybnego, 2 łyzki
  • czerwonej pasty curry, 2 łyzki
  • drobnego cukru trzcinowego, 2 łyżeczki
  • soku z limety, 2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pad Thai

Przygotowanie

  1. Makaron należy namoczyć we wrzącej wodzie, aż zmięknie. Idealny do przyrządzania jest wok lub duża patelnia. Na rozgrzanym oleju smażymy czosnek, chili i mięso. Po chwili dodajemy krewetki. Podsmażamy kolejną chwilę (2-3 minuty), po czym dodajemy odsączony makaron. Dokładnie mieszamy, dodając ewentualnie nieco wody. Smażymy jeszcze chwilę na średnim ogniu pod przykryciem. Dodajemy sos rybny, paste curry, sok z limety i cukier (lub 1/2 słoika gotowego sosu). Mieszamy. Rozgarniamy makaron i wlewamy 2 rozbełtane jajka. Ponownie mieszamy tak, żeby jajko ścieło się w "wiórki"... Na samym końcu dodajemy kiełki, połowę orzeszków i posiekaną kolendrę. Mieszamy i wyrzucamy do miski. Przed samym podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limety...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 29 lipca 2010 Ja też nie jadam krewetek, ale sam pomysł bardzo mi się podoba.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 29 lipca 2010 patrząc na tak piekne dania czasem załuję że nie jadam owoców morza :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń