Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Paella z krewetkami i szafranem"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7544
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2550
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7544
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2550
Składniki
Szafran zalej winem.
Szalotkę posiekaj, pomidorki przekrój na pół, a paprykę potnij w paski.
Na rozgrzanej oliwie obsmaż krewetki. Po kilku minutach zdejmij je z patelni.
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj groszek z fasolką, a po chwili dorzuć pomidorki oraz paprykę i wsyp ryż. Całość wymieszaj z przyprawami i przesmaż.
Wlej wino z szafranem, a kiedy ryż wchłonie cały płyn, uzupełnij go wodą lub bulionem rybnym.
Gotuj paellę 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia, po czym wsyp mieszankę owoców morza. Zakryj patelnię pokrywą, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wodę.
Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i udekoruj krewetkami.Źródło: Kurier TV