Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paprykowe ślimaczki"
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 243
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 16
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 282
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 243
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 16
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 282
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki ok. 0,80 zł
125 g twarogu łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do sera i wyrabiamy, aż dobrze się połączą. Odstawiamy na kilka minut.
Oliwki, papryki i natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do 200 g sera razem z 3 łyżkami śmietany oraz tymiankiem, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy na gładką masę.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 30x40 cm. Całą powierzchnię smarujemy serem, oprócz półcentymetrowego paska z jednego, dłuższego boku. Pasek smarujemy roztrzepanym jajkiem i zwijamy ciasto. Rulon kroimy na cienkie plastry (ok. 2 cm), których powinno wyjść 15.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, możemy też posypać suszonym tymiankiem. Pieczemy 20 minut w 180oC.
Ostudzone paprykowe ślimaczki przekładamy do papierowej torby albo do plastikowego pojemnika.Źródło: Rewia