Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paprykowe ślimaczki"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki ok. 0,80 zł
125 g twarogu łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do sera i wyrabiamy, aż dobrze się połączą. Odstawiamy na kilka minut.
Oliwki, papryki i natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do 200 g sera razem z 3 łyżkami śmietany oraz tymiankiem, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy na gładką masę.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 30x40 cm. Całą powierzchnię smarujemy serem, oprócz półcentymetrowego paska z jednego, dłuższego boku. Pasek smarujemy roztrzepanym jajkiem i zwijamy ciasto. Rulon kroimy na cienkie plastry (ok. 2 cm), których powinno wyjść 15.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, możemy też posypać suszonym tymiankiem. Pieczemy 20 minut w 180oC.
Ostudzone paprykowe ślimaczki przekładamy do papierowej torby albo do plastikowego pojemnika.Źródło: Rewia