Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja smaków
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13096
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 58
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 51
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13096
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 58
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 51
Składniki
W lekko osolonej wodzie gotujemy krótko brokuła i kalafiora, same różyczki (max. 2-3 min). Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odstawiamy do momentu przygotowania serowej pierzynki.
Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Oliwki w połówki.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie części.
Układamy i zawijamy kolejno (tak jak makowca): plastry kiełbasy na całej długości, połówki oliwek, kiełbasę, oliwki, itd. aż stworzyć się coś na kształt pasztecika. Całość smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy odrobiną czarnuszki. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika do 200 st.C. Pieczemy 15-20 min.
W czasie, gdy pieką nam się "zawijasy" układamy w naczyniach żaroodpornych na przemian różyczkę brokuła, różyczkę kalafiora (do zapełnienia całej całego naczynia).
Przygotowujemy serową pierzynkę: podgrzewamy mleko w garnku, dodajemy serek topiony. Mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie dodajemy uprzednio starty na małych oczkach ser żółty i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (można dodać łyżkę mąki i masła żeby bardzo zagęścić). Całość przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i ew. solą (można dodać odrobinę białego wina Chardoney aby smak był bardziej wyrazisty). Gotową pierzynkę przekładamy na kalafiora i brokuła. Wkładamy do piekarnika (po upieczeniu pasztecików) na 15 min do 220 st. C. Można włączyć na chwilę opiekacz jeśli ktoś lubi zarumienione pierzynki :)
Po wyciągnięciu warzywno-serowego rarytasu możemy do piekarnika włożyć paszteciki na podgrzanie. W tym czasie delikatnie schłodzi nam się pierzynka, tak aby nie poparzyć podniebienia podczas konsumpcji ;)
Smacznego!