Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedną z tradycyjnych włoskich potraw jest risotto ai funghi porcini. Danie pyszne, kremowe i niesamowicie aromatyczne dzięki połączeniu ryżu, grzybów, masła i parmezanu. Od jakiegoś czasu w Polsce popularne jest pęczotto, które przygotowuje się dokładnie tak jak risotto tylko z naszej polskiej kaszy. Dziś połączenie prosto z polskiej ziemi: kasza pęczak, por, grzyby leśne z podkrakowskiej wsi i słonecznik.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2097
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 165
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1092
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12042
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2097
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 165
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1092
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12042
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, cebulę podzielić na 2 części Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć połowę cebulki z grzybami, odstawić na bok
W rondlu z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć druga połowę cebulki na szklany kolor wraz z 3 ząbkami czosnku (czosnek nie obierać zostawić w skorupce) Wrzucić kaszę pęczak do rondla i przez minutę podsmażyć cały czas mieszając aby się kasza nie przypaliła Wlać kieliszek wina (opcjonalnie) i poczekać aż płyn odparuje, mieszać kaszę Jeśli nie dodajemy wina to wlać chochlę rosołu lub bulionu Poczekać aż kasza wchłonie płyn mieszając kaszę od spodu Porcjami wlewać bulion, mieszać kaszę co chwilę i czekać aż kasza wchłonie bulion (niestety nie można odejść na dłużej od rondla, bo wtedy kasza lubi się przypalić, szczególnie pod koniec gotowania kiedy pęczotto jest gęste)
Po 10 minutach dodać pokrojony por do kaszy Po 15 minutach wyciągnąć czosnek i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i dodać do pęczotta. Dodać podsmażoną cebulkę z grzybami i całość zamieszać
Po około 20 minutach od poczatku gotowania kasza powinna być ugotowana al dente, a pęczotto powinno być kremowe i gęste (spróbować czy pasuje nam stopień ugotowania kaszy, jeśli jest za twarda to dalej gotować dodając bulion i mieszać. Jeśli zabraknie nam bulionu, to dodać ciepłą wodę. Nie trzeba też zużyć całego bulionu)
Dodać łyżkę masła i zetrzeć łyżkę twardego sera do rondla Dodać sól i pieprz do smaku Wymieszać pęczotto aż będzie gęste i kremowe Garść łuskanego słonecznika uprażyć na osobnej patelni Podawać posypane twardym serem i prażonym słonecznikiem