Dania główne Przepis na:
Peklowana golonka pieczona w piwie.

Składniki
- dwie tylne golonki, 2
- sól peklująca, 3 łyżeczki
- piwo cimne slodkie, 1
- wloszczyzna
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Golonki wytrybowane z kości ale ze skórą naszczyknąć roztworem z wody i soli peklującej. 3 łyżeczki na szklanke wody. naszczyknąć szczykawką i igłą z apteki. wsadzić do miski i zalać wodą ze solą (do smaku) dołożyć liść laurowy 2 szt. i ziela angielskiego 3 kulki odstawić do lodówki na 24 godziny.
-
Następnie golonki zwijamy sznurkiem spozywczym tak aby, przypominaly krztałt kólki. wlewamy wode do garka i dokładamy włoszczyznę jak do rosołu.Wsadzamy golonki i gotujemy na pół miękko. po ugotowaniu wyciągamy i czekamy aż ostygną.
-
Po ostygnięciu delikatnie posypujemy slodką papryką dla super koloru. ukladamy na blaszce do pieczenia i podlewamy piwem (pól butelki) . wstawiamy do piekarnika temperatura 200 stopni podlewając piwem co 20 minut. piec okolo póltora godzinki. polecam z ziemiaczkami pieczonymi.
Komentarze do przepisu (4)

m4rl3na 27 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Jak chciałabym ugotować kilogram takiej golonki, to na "półmiękko" ile mam minut gotować?I po co trzeba czekać, aż mięso ostygnie żeby posypać papryką?
0 Kto głosował? | Odpowiedz

etui 26 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Naszczyknac i do tego szczykawka.....no, no. Ciekawy jest tez sporzywczy no i celcjusz....Ladnie, brawo! No a jesli chodzi o lisc lalrowy, to mam nadziej, ze to tylko literowka..0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
pyszne!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 26 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Dawno temu jadłam golonke przyrządzona w podobny sposób i chociaz nie przepadam za golonka ,musze stwierdzic ,że była pyszna.0 Kto głosował? | Odpowiedz