Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Penne z kiełbasą i natką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10699
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10699
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 2,60 zł.
Jeśli ugotowany zbyt wcześnie (lub na zapas) makaron wystygł, odgrzej go w wodzie. Spaghetti, rurki czy inne formy wrzuć do garnka z wrzątkiem i po 1-2 minutach wyjmij. Po tak krótkim czasie makaron nie rozgotuje się.
. Makaron do sosu z powodzeniem możesz ugotować poprzedniego dnia.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, trzymaj w cieple.
Kiełbasę (zwyczajną, toruńską, śląską lub inną) pokrój w plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć kiełbasę, przesmaż. Dodaj obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż razem, aż cebula się zrumieni.
Przesmażone podlej kilkoma łyżkami bulionu (może być z kostki). Dodaj koncentrat pomidorowy. Rozmieszaj starannie.
Do powstałego sosu wrzuć ugotowany i odcedzony makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Natkę opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj listki z gałązek, posiekaj. Dodaj do makaronu tuż przed podaniem.Źródło: Świat kobiety