Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Penne z kiełbasą i natką"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 2,60 zł.
Jeśli ugotowany zbyt wcześnie (lub na zapas) makaron wystygł, odgrzej go w wodzie. Spaghetti, rurki czy inne formy wrzuć do garnka z wrzątkiem i po 1-2 minutach wyjmij. Po tak krótkim czasie makaron nie rozgotuje się.
. Makaron do sosu z powodzeniem możesz ugotować poprzedniego dnia.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, trzymaj w cieple.
Kiełbasę (zwyczajną, toruńską, śląską lub inną) pokrój w plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć kiełbasę, przesmaż. Dodaj obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż razem, aż cebula się zrumieni.
Przesmażone podlej kilkoma łyżkami bulionu (może być z kostki). Dodaj koncentrat pomidorowy. Rozmieszaj starannie.
Do powstałego sosu wrzuć ugotowany i odcedzony makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Natkę opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj listki z gałązek, posiekaj. Dodaj do makaronu tuż przed podaniem.Źródło: Świat kobiety