Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczarkowa jak u mamy

Pieczarkowa jak u mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Pieczarkowa jak u mamy"

Składniki

  • 40 dag pieczarek
  • 40 dag wołowiny (np. szponder)
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka makaronu świderki
  • 3-4 łyżki śmietany 18 proc
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarkowa jak u mamy

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę umyć, obrać. Mięso oczyścić, umyć i razem z warzywami włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy. Gotować ok. 45 minut, usuwając tworzącą się pianę. Wywar przecedzić. Warzywa oraz mięso pokroić w kostkę.

  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, jeśli są duże – w paski. Cebulę obrać, posiekać. Razem usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Dodać do zupy, wraz z pokrojonymi warzywami i mięsem, całość zagotować.

  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Śmietanę rozrobić z mąką, wlać do zupy, zagotować, przyprawić ostatecznie do smaku. Do zupy dodać makaron – najlepiej tuż przed podaniem, żeby nie namiękł. Posypać posiekaną zieleniną.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń