Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarkowe naleśniki"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10699
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 917
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10699
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 917
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Dodaj 3 łyżeczki oleju (lub roztopionego masła), starannie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 30 min, aby zgęstniało.
Pieczarki oczyść, opłucz i osusz, pokrój w plasterki. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, około 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie ładnie zrumieniony i ścięty. Dosmaż, zdejmij z patelni.
Na każdym naleśniku ułóż po plasterku szynki (wieprzowej lub drobiowej) oraz żółtego sera (resztę sera zetrzyj na tarce o dużych oczkach). Nałóż przygotowany farsz, zwiń ruloniki. Naleśniki z farszem ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera. Zapiekaj 5-8 minut.
porcji, czas ok. 50 min; porcja – 310 kcal, cena 1,80 zł.
Dodatek mineralnej wody gazowanej sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste. Podobny efekt osiągniesz, wlewając do ciasta piwo. Nie dodawaj go jednak do naleśników na słodko.Źródło: Świat kobiety