Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarkowe naleśniki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Dodaj 3 łyżeczki oleju (lub roztopionego masła), starannie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 30 min, aby zgęstniało.
Pieczarki oczyść, opłucz i osusz, pokrój w plasterki. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, około 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie ładnie zrumieniony i ścięty. Dosmaż, zdejmij z patelni.
Na każdym naleśniku ułóż po plasterku szynki (wieprzowej lub drobiowej) oraz żółtego sera (resztę sera zetrzyj na tarce o dużych oczkach). Nałóż przygotowany farsz, zwiń ruloniki. Naleśniki z farszem ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera. Zapiekaj 5-8 minut.
porcji, czas ok. 50 min; porcja – 310 kcal, cena 1,80 zł.
Dodatek mineralnej wody gazowanej sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste. Podobny efekt osiągniesz, wlewając do ciasta piwo. Nie dodawaj go jednak do naleśników na słodko.Źródło: Świat kobiety