Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarkowy kociołek"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie. Wrzuć do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, krótko podpraż, aby się osuszyła. Wlej 1-2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę soli. Praż, mieszając, aż kasza zacznie wydzielać aromat.
Wlej 4 szklanki wrzątku. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z kuchenki. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż ok. 10 min. Połącz z kaszą.
W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka. Wyjmij, obierz i pokrój na kawałki. Przełóż do kaszy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku pieprzem, szczyptą mielonej kolendry oraz solą. Ozdób natką.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.
. Danie przygotowane z niepalonej kaszy będzie delikatniejsze w smaku.Źródło: Świat kobiety