Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarkowy kociołek"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie. Wrzuć do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, krótko podpraż, aby się osuszyła. Wlej 1-2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę soli. Praż, mieszając, aż kasza zacznie wydzielać aromat.
Wlej 4 szklanki wrzątku. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z kuchenki. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż ok. 10 min. Połącz z kaszą.
W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka. Wyjmij, obierz i pokrój na kawałki. Przełóż do kaszy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku pieprzem, szczyptą mielonej kolendry oraz solą. Ozdób natką.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.
. Danie przygotowane z niepalonej kaszy będzie delikatniejsze w smaku.Źródło: Świat kobiety