Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarkowy kociołek"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1512
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1259
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1109
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1512
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1259
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1359
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1109
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie. Wrzuć do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, krótko podpraż, aby się osuszyła. Wlej 1-2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę soli. Praż, mieszając, aż kasza zacznie wydzielać aromat.
Wlej 4 szklanki wrzątku. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z kuchenki. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż ok. 10 min. Połącz z kaszą.
W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka. Wyjmij, obierz i pokrój na kawałki. Przełóż do kaszy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku pieprzem, szczyptą mielonej kolendry oraz solą. Ozdób natką.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.
. Danie przygotowane z niepalonej kaszy będzie delikatniejsze w smaku.Źródło: Świat kobiety