Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarkowy kociołek"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 808
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1414
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 808
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1414
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie. Wrzuć do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, krótko podpraż, aby się osuszyła. Wlej 1-2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę soli. Praż, mieszając, aż kasza zacznie wydzielać aromat.
Wlej 4 szklanki wrzątku. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z kuchenki. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż ok. 10 min. Połącz z kaszą.
W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka. Wyjmij, obierz i pokrój na kawałki. Przełóż do kaszy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku pieprzem, szczyptą mielonej kolendry oraz solą. Ozdób natką.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.
. Danie przygotowane z niepalonej kaszy będzie delikatniejsze w smaku.Źródło: Świat kobiety