Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń cielęca z winnymi jabłkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
ok. 90 minut.
Tymianek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno je posiekać. Orzechy laskowe pokroić na małe kawałki, wymieszać je z ziołami, masłem i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
Szalotki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół. Jabłka umyć. Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, natrzeć solą i pieprzem ze wszystkich stron. W brytfance rozgrzać olej, zrumienić na nim cielęcinę. Po ok. 5 minutach smażenia dołożyć do mięsa szalotki i jabłka. Całość podlać cydrem. Na pieczeni rozłożyć masę ziołowo-orzechową, lekko ją docisnąć do mięsa.
Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piec 40 minut. Gotową pieczeń, szalotki oraz jabłka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, żeby nie wystygły.
Sos z dna brytfanki przelać przez sitko do garnka. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Zagotować, ewentualnie przyprawić do smaku. Pieczeń podawać z jabłkami i szalotkami. Polać przygotowanym sosem.
Dobrej jakości cielęcina (od 2-3-miesięcznych sztuk karmionych mlekiem) ma bladoróżową barwę, kruchą i jędrną tkankę obrośniętą białym tłuszczykiem. Najlepsze gatunkowo części tuszy cielęcej to udziec, górka i nerkówka.
Porcja 650 kcal.Źródło: Życie na gorąco