Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 61

Sprawdzony przepis na "Pieczeń rzymska"

Składniki

  • 75 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2–3 połówki suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • suszony rozmaryn i tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do mielonego mięsa. Połówki suszonych pomidorów osącz z zalewy. Potnij je w cienkie paseczki, dołóż do mięsnej masy.

  2. Dodaj też jajka, tartą bułkę oraz parmezan. Masę przypraw suszonym rozmarynem i tymiankiem, gałką, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.

  3. Podłużną formę posmaruj tłuszczem. Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wygładź. Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.

  4. Piecz około 50 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z sezonowych warzyw.

  5. na 6 porcji , : 70 min , Porcja: 340 kcal , Cena porcji: ok. 3 zł

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń