Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona łopatka

Pieczona łopatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 15

Wypróbowany przepis na "Pieczona łopatka"

Składniki

  • 80-100 dag łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz. Przygotowanie:
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona łopatka

Przygotowanie

  1. Łopatkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj z wierzchu solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obwiąż mięso bawełnianą nicią.

  2. Do kubeczka wlej sok jabłkowy, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Dodaj tymianek, pokruszone listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, odstaw w chłodne miejsce na ok. 4 godziny. Co 30 min obracaj je na drugą stronę, by równomiernie przeszło smakami marynaty.

  3. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem lub włóż do rękawa do pieczenia. Obok ułóż gałązki rozmarynu.

  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, włóż łopatkę. Po 20 min pieczenia zmniejsz temperatury do 170°C i piecz jeszcze ok. 60 minut. Podawaj na ciepło pokrojone w grube plastry, np. z sosem grzybowym, lub na zimno pokrojone w cienkie plasterki.

  5. (bez czasu oczekiwania): 15 minut

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń