Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona łopatka"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22618
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22618
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Łopatkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj z wierzchu solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obwiąż mięso bawełnianą nicią.
Do kubeczka wlej sok jabłkowy, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Dodaj tymianek, pokruszone listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, odstaw w chłodne miejsce na ok. 4 godziny. Co 30 min obracaj je na drugą stronę, by równomiernie przeszło smakami marynaty.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem lub włóż do rękawa do pieczenia. Obok ułóż gałązki rozmarynu.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, włóż łopatkę. Po 20 min pieczenia zmniejsz temperatury do 170°C i piecz jeszcze ok. 60 minut. Podawaj na ciepło pokrojone w grube plastry, np. z sosem grzybowym, lub na zimno pokrojone w cienkie plasterki.
(bez czasu oczekiwania): 15 minutŹródło: Świat i Ludzie