Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona łopatka"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Łopatkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj z wierzchu solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obwiąż mięso bawełnianą nicią.
Do kubeczka wlej sok jabłkowy, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Dodaj tymianek, pokruszone listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, odstaw w chłodne miejsce na ok. 4 godziny. Co 30 min obracaj je na drugą stronę, by równomiernie przeszło smakami marynaty.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem lub włóż do rękawa do pieczenia. Obok ułóż gałązki rozmarynu.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, włóż łopatkę. Po 20 min pieczenia zmniejsz temperatury do 170°C i piecz jeszcze ok. 60 minut. Podawaj na ciepło pokrojone w grube plastry, np. z sosem grzybowym, lub na zimno pokrojone w cienkie plasterki.
(bez czasu oczekiwania): 15 minutŹródło: Świat i Ludzie