Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone klopsiki

Pieczone klopsiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Pieczone klopsiki"

Składniki

  • 2 czerstwe bułki
  • szklanka mleka
  • 10 dag boczku + 6 cienkich plastrów boczku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jajko
  • 50 dag mielonego mięsa (wołowe i wieprzowe)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz. Przygotowanie:
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone klopsiki

Przygotowanie

  1. Bułki namocz w mleku. Plastry boczku nabij na patyczek do szaszłyków i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz tak długo, aż tłuszcz się wytopi. Na patelni podgrzej łyżkę oliwy wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem i chwilę podsmaż.

  2. W dużej misce roztrzep jajko, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę i wszystko połącz z mięsem, łyżką koncentratu, boczkiem i pietruszką. Z masy uformuj 12 klopsików i ułóż na blasze.

  3. Resztę koncentratu wymieszaj z pozostałą oliwą. Mieszanką posmaruj klopsiki. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 210 °C przez 20 minut. W upieczone klopsiki wetknij patyczek z boczkiem i podawaj z miksem sałat.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń