Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczone pierogi"
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 477
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 652
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 804
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 698
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 477
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 652
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 804
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 698
Składniki
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Obraną cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż razem, mieszając, 8-10 minut.
Zawartość patelni połącz ze śmietaną. Dodaj pokrojoną na kawałki lub startą na tarce mozzarellę. Ogrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz keczupem.
Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj jajko i tyle ciepłej wody (ok. szklanki), by powstało zwarte i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na placek. Dużym kubkiem wykrawaj krążki.
Układaj na nich porcje farszu, formuj duże pierogi. Wrzucaj na wrzątek. Po ugotowaniu osącz. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć pierogi, smaż na złoty kolor. Osącz. Podawaj z sałatą i pomidorami.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 zł.
Tradycyjne pierogi z mąki i oleju przed smażeniem musisz ugotować. Nie dotyczy to jednak ciasta drożdżowego. Półkruche pierożki możesz natomiast piec na blasze w piekarniku.Źródło: Świat kobiety