Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pomidory.

Pieczone pomidory.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 1543

Przepis widziałem [TUTAJ] na blogu - Codzienna kuchnia niecodzienna, zainspirował mnie, postanowiłem go zrobić i okazało się, że było warto.

Składniki

  • 0,5 kg szynka wieprzowa
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 1 cebula w kostkę , przesmażona
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
  • 6 - 8 pomidorów
  • 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego
  • 1 młoda cukinia
  • Oregano,tymianek
  • olej, masło do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone pomidory.

Przygotowanie

  1. Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce.
    Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
    Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami.
    Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC.
    Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem i oregano. Podać jako dodatek do naszych pieczonych pomidorów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń