Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje niesłychanie wiele różnych sposobów przyrządzania skrzydełek z kurczaka. Możesz zachować prostotę, dodać odrobinę oleju, soli i pieprzu i po prostu je upiec. Metodą, która wydobędzie z drobiowego mięsa najwięcej smaku jest marynowanie. Pokażemy ci, jak zamarynować skrzydełka, by urzekały soczystością i aromatem przypraw. Przedstawiony przepis ma jeszcze jedną zaletę – wszystkie składniki pieczesz w jednej blaszce, dzięki czemu oszczędzasz czas, miejsce i masz z głowy brudne naczynia do mycia.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 768
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 768
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, a w razie potrzeby dodaj wodę lub wlej więcej oleju. Skrzydełka umyj, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie, aby były półtwarde. Młode ziemniaki możesz zachować ze skórką, wystarczy je dokładnie wyszorować. Ugotowane ziemniaki odcedź i ułóż na czarnej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Połącz olej z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą polej ziemniaki i wymieszaj. Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki i rozłóż po całej blasze. Dodaj gałązki rozmarynu. Pomiędzy ziemniakami ułóż zamarynowane skrzydełka. Przykryj blachę folią aluminiową i piecz około 40 minut w 200°C. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię, aby mięso i ziemniaki się przyrumieniły. Pieczone skrzydełka podawaj z sosem pomidorowym lub tatarskim.