Istnieje niesłychanie wiele różnych sposobów przyrządzania skrzydełek z kurczaka. Możesz zachować prostotę, dodać odrobinę oleju, soli i pieprzu i po prostu je upiec. Metodą, która wydobędzie z drobiowego mięsa najwięcej smaku jest marynowanie. Pokażemy ci, jak zamarynować skrzydełka, by urzekały soczystością i aromatem przypraw. Przedstawiony przepis ma jeszcze jedną zaletę – wszystkie składniki pieczesz w jednej blaszce, dzięki czemu oszczędzasz czas, miejsce i masz z głowy brudne naczynia do mycia.
Pieczone skrzydełka
Składniki
- ok 15 skrzydełek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 5 gałązek rozmarynu
- oliwa lub olej
- sól i czarny pieprz
- 1-2 ząbek czosnku
Marynata
- oliwa lub olej (ok 3-4 łyżki)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 3-4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól do smaku
- 2-3 łyżki wody
Składniki
- ok 15 skrzydełek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 5 gałązek rozmarynu
- oliwa lub olej
- sól i czarny pieprz
- 1-2 ząbek czosnku
Marynata
- oliwa lub olej (ok 3-4 łyżki)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 3-4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól do smaku
- 2-3 łyżki wody

Etapy przygotowania
Pracę zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, a w razie potrzeby dodaj wodę lub wlej więcej oleju. Skrzydełka umyj, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie, aby były półtwarde. Młode ziemniaki możesz zachować ze skórką, wystarczy je dokładnie wyszorować. Ugotowane ziemniaki odcedź i ułóż na czarnej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Połącz olej z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą polej ziemniaki i wymieszaj. Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki i rozłóż po całej blasze. Dodaj gałązki rozmarynu. Pomiędzy ziemniakami ułóż zamarynowane skrzydełka. Przykryj blachę folią aluminiową i piecz około 40 minut w 200°C. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię, aby mięso i ziemniaki się przyrumieniły. Pieczone skrzydełka podawaj z sosem pomidorowym lub tatarskim.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 142
Ostatnio komentowane przepisy
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 142



Składniki
- ok 15 skrzydełek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 5 gałązek rozmarynu
- oliwa lub olej
- sól i czarny pieprz
- 1-2 ząbek czosnku
- oliwa lub olej (ok 3-4 łyżki)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 3-4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól do smaku
- 2-3 łyżki wody
Pracę zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, a w razie potrzeby dodaj wodę lub wlej więcej oleju. Skrzydełka umyj, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie, aby były półtwarde. Młode ziemniaki możesz zachować ze skórką, wystarczy je dokładnie wyszorować. Ugotowane ziemniaki odcedź i ułóż na czarnej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Połącz olej z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą polej ziemniaki i wymieszaj. Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki i rozłóż po całej blasze. Dodaj gałązki rozmarynu. Pomiędzy ziemniakami ułóż zamarynowane skrzydełka. Przykryj blachę folią aluminiową i piecz około 40 minut w 200°C. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię, aby mięso i ziemniaki się przyrumieniły. Pieczone skrzydełka podawaj z sosem pomidorowym lub tatarskim.
Pyszne jedzonko.;)