Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje niesłychanie wiele różnych sposobów przyrządzania skrzydełek z kurczaka. Możesz zachować prostotę, dodać odrobinę oleju, soli i pieprzu i po prostu je upiec. Metodą, która wydobędzie z drobiowego mięsa najwięcej smaku jest marynowanie. Pokażemy ci, jak zamarynować skrzydełka, by urzekały soczystością i aromatem przypraw. Przedstawiony przepis ma jeszcze jedną zaletę – wszystkie składniki pieczesz w jednej blaszce, dzięki czemu oszczędzasz czas, miejsce i masz z głowy brudne naczynia do mycia.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11267
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9809
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11267
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9809
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, a w razie potrzeby dodaj wodę lub wlej więcej oleju. Skrzydełka umyj, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie, aby były półtwarde. Młode ziemniaki możesz zachować ze skórką, wystarczy je dokładnie wyszorować. Ugotowane ziemniaki odcedź i ułóż na czarnej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Połącz olej z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą polej ziemniaki i wymieszaj. Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki i rozłóż po całej blasze. Dodaj gałązki rozmarynu. Pomiędzy ziemniakami ułóż zamarynowane skrzydełka. Przykryj blachę folią aluminiową i piecz około 40 minut w 200°C. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię, aby mięso i ziemniaki się przyrumieniły. Pieczone skrzydełka podawaj z sosem pomidorowym lub tatarskim.