Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone ziemniaki podawane z ratatouille"
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 144
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2653
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 908
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 144
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2653
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 908
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj ziemniaki, dokładnie osusz i zawiń w folię aluminiową. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika na około godzinę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj bakłażana, pomidory i paprykę. Smaż 15 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami.
Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Przetnij je wzdłuż na pół, ale nie całkowicie. Ułóż na talerzach i na każdy nałóż porcję ratatouille. Posyp pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: łatwy.Źródło: TV14