Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
FARSZ: Drobno pokrojoną cebulę należy zeszklić na maśle lub oliwie, doprawiając wegetą. Mieszamy z pozostałymi składnikami na farsz, mielimy w maszynce do mięsa i przyprawiamy na ostro. Na koniec dodajemy żółtko jajka. CIASTO: Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Wyrabiamy je do momentu, aż zrobi się elastyczne. Na blacie rozwałkowujemy je na grubość ok 2 mm. Jeśli klei się do blatu - podsypujemy je delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasto wycinamy szklanką kółka, układamy farsz i mocno sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 5-8 minut., dopóki nie wypłyną na wierzch. Można podawać z zrumienionym boczkiem, cebulą, posypać zieleniną lub podawać z surówką. Smacznego! Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

mariakp 10 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Z tej ilości składników ile wychodzi pierogów?Ps. przepis bardzo mi się podoba
18 Kto głosował? | Odpowiedz

ewulka55 16 października 2014Zgłoś do usunięcia
pascal pierożki są wyśmienite bez dodatku vegety czy kucharek (te przyprawy mają polepszacze smaku - glutamian sodu lub inny)zamiast tego dodaj prawdziwych ziółek - ja dodaję odrobinę prowansalskich, ale można też i inne
23 Kto głosował? | Odpowiedz