Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie z prażoną cebulką

Pierogi ruskie z prażoną cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 4541

Smaki dzieciństwa pierogi

Składniki

  • 3 szkl. mąki typ 450
  • 3/4 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Sól 1 łyżka
  • 250 gram białego sera
  • 250 gram ziemniaków ugotowanych
  • Cebula biała
  • prażona cebulka
  • kaszka manna 4 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto :

    Mąkę , sól, zalać 3/4 szkl. wrzącej wody zamieszać drewnianą łyżką (bardzo ważne ), odstawić na 15 minut.

    Po 15 minutach zagnieść ciasto , powinno być plastyczne ( w razie konieczności dodać wody letniej ).

    Odstawić na 15 minut .

  2. W tym czasie zrobić farsz :

    Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszać z rozkruszonym białym serem, oraz podsmażoną na złoto cebulą, dodać pieprz, sól , kaszkę manną, wymieszać.

  3. Ciasto rozwałkować na stolnicy , wyciąć kółka szklanką , nakładać farsz,
    sklejać pierogi.


    Zagotować wodę z 1 łyżką oleju i solą , wrzucać pierogi, gotować 5 minut od momentu wypłynięcia .


    Wyjąć , zahartować zimną wodą .



    Podawać posypane prażoną cebulką.



    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń