Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z białym serem"
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13299
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4206
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43125
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 408
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 458
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13299
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4206
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43125
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 408
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 458
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 450 kcal, cena 2 zł.
Kupując mąkę, zwracaj uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Mąka tortowa sprawdza się przy biszkopcie, krupczatka jest najlepsza do kruchych wypieków, luksusowa typ 550 do drożdżowego, a wrocławska do ciasta francuskiego. Na pierogi najlepiej natomiast wybrać mąkę poznańską typ 500.
Ser zmiel w maszynce lub rozdrobnij widelcem. Utrzyj z jednym jajkiem oraz cukrem do smaku. Dodaj kilka kropli olejku waniliowego, wymieszaj.
Owoce przebierz, opłucz, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Usuń szypułki. Większe sztuki możesz pokroić na kawałki. 20 dag owoców odłóż, resztę dodaj do masy serowej. Wymieszaj lekko rozgniatając owoce.
Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej przez sito do miski. Dodaj około 2/3 szklanki ciepłej wody i drugie jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości 3 mm, szklanką wykrawaj krążki.
Na każdym z krążków ułóż porcję farszu. Ciasto składaj na pół, formując pierogi. Starannie zlepiaj brzegi. Zagotuj 2 l wody, lekko ją posól. Na wrzątek partiami wrzucaj pierogi. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj na stół z resztą owoców, cukrem i śmietaną.
. Kwaśne porzeczki wymagają większej ilości cukru.Źródło: Świat kobiety