Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z białym serem"
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 383
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 98
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1788
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 383
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 98
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1788
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 450 kcal, cena 2 zł.
Kupując mąkę, zwracaj uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Mąka tortowa sprawdza się przy biszkopcie, krupczatka jest najlepsza do kruchych wypieków, luksusowa typ 550 do drożdżowego, a wrocławska do ciasta francuskiego. Na pierogi najlepiej natomiast wybrać mąkę poznańską typ 500.
Ser zmiel w maszynce lub rozdrobnij widelcem. Utrzyj z jednym jajkiem oraz cukrem do smaku. Dodaj kilka kropli olejku waniliowego, wymieszaj.
Owoce przebierz, opłucz, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Usuń szypułki. Większe sztuki możesz pokroić na kawałki. 20 dag owoców odłóż, resztę dodaj do masy serowej. Wymieszaj lekko rozgniatając owoce.
Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej przez sito do miski. Dodaj około 2/3 szklanki ciepłej wody i drugie jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości 3 mm, szklanką wykrawaj krążki.
Na każdym z krążków ułóż porcję farszu. Ciasto składaj na pół, formując pierogi. Starannie zlepiaj brzegi. Zagotuj 2 l wody, lekko ją posól. Na wrzątek partiami wrzucaj pierogi. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj na stół z resztą owoców, cukrem i śmietaną.
. Kwaśne porzeczki wymagają większej ilości cukru.Źródło: Świat kobiety