Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z białym serem"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3649
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2676
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 214
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 235
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3649
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2676
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 214
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 235
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 450 kcal, cena 2 zł.
Kupując mąkę, zwracaj uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Mąka tortowa sprawdza się przy biszkopcie, krupczatka jest najlepsza do kruchych wypieków, luksusowa typ 550 do drożdżowego, a wrocławska do ciasta francuskiego. Na pierogi najlepiej natomiast wybrać mąkę poznańską typ 500.
Ser zmiel w maszynce lub rozdrobnij widelcem. Utrzyj z jednym jajkiem oraz cukrem do smaku. Dodaj kilka kropli olejku waniliowego, wymieszaj.
Owoce przebierz, opłucz, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Usuń szypułki. Większe sztuki możesz pokroić na kawałki. 20 dag owoców odłóż, resztę dodaj do masy serowej. Wymieszaj lekko rozgniatając owoce.
Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej przez sito do miski. Dodaj około 2/3 szklanki ciepłej wody i drugie jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości 3 mm, szklanką wykrawaj krążki.
Na każdym z krążków ułóż porcję farszu. Ciasto składaj na pół, formując pierogi. Starannie zlepiaj brzegi. Zagotuj 2 l wody, lekko ją posól. Na wrzątek partiami wrzucaj pierogi. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj na stół z resztą owoców, cukrem i śmietaną.
. Kwaśne porzeczki wymagają większej ilości cukru.Źródło: Świat kobiety