Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z burakami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2450
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3396
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1459
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2178
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2450
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3396
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1459
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2178
Składniki
Buraki umyj, owiń w folię aluminiową i piecz 60 min w temp. 180°C. Kiedy ostygną, obierz warzywo i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Suszone, leśne grzyby namocz i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Odcedź i drobno posiekaj. Dodaj starte buraki oraz łyżkę stopionego masła. Przypraw nadzienie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Z mąki, żółtka, masła, wody oraz szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkuj i wytnij kółka. Na środek każdego połóż odrobinę farszu, zlep brzegi.
Zagotuj garnek osolonej wody. Gotuj pierożki 2-3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Posiekaj cebulę i usmaż na oliwie. Polej gorące pierożki.
<strong>Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia</strong>Źródło: Bella Relaks