Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z czereśniami"
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 490
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 490
Składniki
Mąkę przesiej z solą. Do wody dodaj rozpuszczone masło. Wodę wlewaj do mąki wąskim strumieniem, mieszając łyżką. Gdy się połączą, zagnieć ciasto rękami. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
Czereśnie na nadzienie umyj, osusz i wydryluj. Wymieszaj z serkiem i ew. chili. Ciasto podziel na 2-3 porcje. Jedną rozwałkuj, a pozostałe przykryj ściereczką, by nie obsychały. Z placków o grubości ok. 2-3 mm wytnij szklanką krążki. Na środku każdego połóż farsz, sklej po bokach.
Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku. Wyłóż na sitko, zostaw, by dobrze ociekły. Pozostałe czereśnie wydryluj. Podgrzej z masłem i cukrem. Polej pierogi tuż przed podaniem.
Na zimno!
Ugotowane pierogi wymieszaj z łyżką masła i schłodź w lodówce. Podaj z lodami owocowymi.Źródło: Naj