Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z czereśniami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14214
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1646
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16229
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6534
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14214
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1646
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16229
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6534
Składniki
Mąkę przesiej z solą. Do wody dodaj rozpuszczone masło. Wodę wlewaj do mąki wąskim strumieniem, mieszając łyżką. Gdy się połączą, zagnieć ciasto rękami. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
Czereśnie na nadzienie umyj, osusz i wydryluj. Wymieszaj z serkiem i ew. chili. Ciasto podziel na 2-3 porcje. Jedną rozwałkuj, a pozostałe przykryj ściereczką, by nie obsychały. Z placków o grubości ok. 2-3 mm wytnij szklanką krążki. Na środku każdego połóż farsz, sklej po bokach.
Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku. Wyłóż na sitko, zostaw, by dobrze ociekły. Pozostałe czereśnie wydryluj. Podgrzej z masłem i cukrem. Polej pierogi tuż przed podaniem.
Na zimno!
Ugotowane pierogi wymieszaj z łyżką masła i schłodź w lodówce. Podaj z lodami owocowymi.Źródło: Naj