Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z nadzieniem z delikatnego, pysznego karpia i gotowanych warzyw podane z cebulką smażoną na nieprzetwarzanym świątecznym oleju rzepakowym są potrawą, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Składniki
W około dwóch litrach wody gotujemy bulion warzywny dodając: - jedną marchewkę, - jedną pietruszkę, - kawałek selera, - gałązkę jarmużu, - kawałek selera, - kawałek pora, - kilka suszonych grzybów, - 3 listki laurowe, 3 ziela angielskie. Po pół godziny dodajemy 0,5 kg karpia pokrojonego w dzwonka. Gotujemy ok. 20 minut. Po ostudzeniu rozdrabniamy marchewkę oraz selera. Pozbawiamy karpia ości. Łączymy warzywa z karpiem i dodajemy usmażoną , pokrojoną w drobną kostkę dużą cebulę. Farsz doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem.
0,5 kg mąki przesiewamy, wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli. Robimy wgłębienie i dodajemy ok. 50g masła. Wlewamy ok. 2 szklanek gorącej wody, mieszamy łyżką. Po wystygnięciu zagniatamy ciasto, rozwałkujemy i lepimy pierogi. Z podanych porcji wychodzi około 35 pierogów.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Wyciągamy po minucie od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z cebulką smażoną na dobrej jakości oleju rzepakowego.