Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mąki orkiszowej

Pierogi z mąki orkiszowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 59

Sprawdzony przepis na "Pierogi z mąki orkiszowej"

Składniki

  • 1 kg mąki orkiszowej
  • woda
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 garść grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z mąki orkiszowej

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz: kapustę włóż do garnka, wlej szklankę wody, dodaj wypłukane grzyby i 1 łyżkę masła (oliwy). Gotuj przez 1 godzinę do miękkości. Na patelni przesmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i duś przez chwilę. Posól i popieprz. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, zrób w niej dołek, wlej oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Przykryj miską lub ściereczką i odstaw na 10–15 minut.

  2. Ciasto podziel na 4 części. Kiedy jedną wałkujesz, pozostałe trzymaj pod wilgotną ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj za pomocą szklanki okrągłe placuszki. Nakładaj na nie ostudzony farsz i sklej brzegami. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj do wypłynięcia.

  3. • 1,5 godziny+czas odstawienia • dla 4 osób cena ok. 10 zł.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń