Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi pierożków? Miękkich z pysznymi owocami w środku?
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Mąkę przesiewany przez sito i wysypujemy na stolnicę. Wsypujemy szczyptę soli. Pośrodku mąki robimy zagłębienie i wbijamy żółtko. Długim nożem siekamy lekko, dodajemy miękkie masełko i siekamy znowu.
Ciasto stopniowo podlewamy niewielką ilością ciepłej wody (koniecznie kranowej, nie gotowanej). Zarabiamy ciasto, tak aby w środku po przekrojeniu było jak najbardziej gładkie.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki mniej więcej 3 mm placek. Szklanką wykrawamy kółka. Do środka każdego wkładamy owoce ( Jeżeli owoce są zbyt soczyste, posypujemy je bułka tartką, która wchłonie nadmiar soku). Sklejamy pierożka, kładziemy go na stolnicy i widelcem dociskamy tam, gdzie poprzednio uciskały nasze palce. Pierożki nie rozkleją się, a dodatkowo będą miały ciekawy kształt.
Gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu pierożków jeszcze 5 minut.
Smacznego! : )