Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi pierożków? Miękkich z pysznymi owocami w środku?
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6227
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6227
Składniki
Mąkę przesiewany przez sito i wysypujemy na stolnicę. Wsypujemy szczyptę soli. Pośrodku mąki robimy zagłębienie i wbijamy żółtko. Długim nożem siekamy lekko, dodajemy miękkie masełko i siekamy znowu.
Ciasto stopniowo podlewamy niewielką ilością ciepłej wody (koniecznie kranowej, nie gotowanej). Zarabiamy ciasto, tak aby w środku po przekrojeniu było jak najbardziej gładkie.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki mniej więcej 3 mm placek. Szklanką wykrawamy kółka. Do środka każdego wkładamy owoce ( Jeżeli owoce są zbyt soczyste, posypujemy je bułka tartką, która wchłonie nadmiar soku). Sklejamy pierożka, kładziemy go na stolnicy i widelcem dociskamy tam, gdzie poprzednio uciskały nasze palce. Pierożki nie rozkleją się, a dodatkowo będą miały ciekawy kształt.
Gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu pierożków jeszcze 5 minut.
Smacznego! : )