Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożkowe sakiewki w sosie pomidorowym

Pierożkowe sakiewki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 678

Pierożki z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 1 -2 łyżki oleju
  • sól
  • 130 g sera feta
  • 250 g sera ricotta lub twarogu (półtłustego)
  • ok. 20 szt oliwek z zalewy
  • 6 - 7 pomidorów suszonych w oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • pieprz
  • cukier
  • ulubione zioła np. oregano, tymianek
  • parmezan
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierożkowe sakiewki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Z mąki, oleju, szczypty soli, jajka i gorącej wody zagnieść ciasto jak na pierogi. Im bardziej gorąca woda tym bardziej elastyczne ciasto i lepiej się skleja.
    Farsz:
    Oliwki i pomidory zmiksować w blenderze lub drobno posiekać. Dodać do obu serów i wymieszać.
    Sos
    Pomidory przełożyć do rondelka i gotować 15 - 20 min. Następnie dodać do smaku sól, cukier, pieprz i zioła.

    Ciasto wałkować jak na pierogi, wykrawać krążki i lepić sakiewki jak na zdjęciu. Z takiej ilości składników wychodzi ok 30 - 35 szt. sakiewek ( w zależności od wielkości i od tego jak grubo wałkujemy ciasto). Nie można wałkować zbyt cienko ponieważ sakiewki mogą się rozpaść podczas gotowania.

  2. Pierożki wrzucać do gotującej się osolonej wody, po zagotowaniu pogotować ok 20 - 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową.
    Polać sosem i posypać parmezanem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń