Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kura... jak to kura SZYBKO (nie licząc marynowania), PROSTO I POŻYWNIE
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
. DZIEŃ WCZEŚNIEJ !!! przygotowujemy marynatę: czosnek drobno siekamy;
mieszamy: 1/3 szklanki oliwy, 50g czerwonego półwytrawnego wina, łyżeczkę oregano, łyżeczkę mięty, posiekany czosnek, sól i pieprz (do smaku);
pierś z kurczaka: dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek,
pięścią (nie tłuczkiem!!!) delikatnie rozbijamy,
z boku filetu, ostrym nożem nacinamy obszerną kieszeń (uwaga żeby się nie przebić , bo później nadzienie wycieknie!),
tak przygotowaną pierś wkładamy do marynaty, chwilę w niej kąpiemy a następnie przykrywamy i wstawiamy (co najmniej na 12 godzin!!!) do lodówki UWAGA: Bez odpowiednio długiego marynowania pierś na pewno nie będzie miała pożądanego smaku i może wyjść sucha!! W DNIU PRZYGOTOWANIA:
rozgrzewamy piekarnik do 200C;
naczynie żaroodporne smarujemy obficie masłem;
wyjmujemy pierś z marynaty (nie oczyszczamy z przypraw) i w wcześniej przygotowaną kieszeń wkładamy około pół łyżeczki masła i żółty ser (ile wejdzie);
otwór kieszeni dokładnie przesznurowujemy wykałaczką (jeśli zrobimy to niedokładnie nadzienie może nam się wytopić na zewnątrz);
na patelni MOCNO ROZGRZEWAMY oliwę lub olej (przy kontakcie z kurą będzie skwierczał);
na rozgrzaną oliwę wkładamy pierś i obsmażamy z obu stron po około 2 min.;
zdejmujemy pierś z patelni i wkładamy do (wcześniej wysmarowanego masłem) naczynia żaroodpornego; 12. pierś polewamy 4-5 łyżkami pozostałej marynaty; polecam także obłożyć wędzonym boczkiem - będzie soczystsza (na zdjęciu jest w wersji bez boczku);
wkładamy na około 30 min do rozgrzanego piekarnika Podajemy z ryżem, delikatną surówką np z kapusty pekińskiej i sosem np.: beszamelowym ...lub po prostu jemy z pieczywem