Sprawdzony przepis na "Pierś kurczaka w boczku i ziołach"
Pierś kurczaka w boczku i ziołach
Składniki
- 1 pęczek natki
- 3 gałązki tymianku
- czosnek
- 2 łyżki musztardy
- olej
- 6 małych piersi kurczaka
- 6 plastrów boczku
- 25 dag pomidorków
- oliwki
- po 10 dag szpinaku i fety
- ocet winny
- sól
- pieprz
Składniki
- 1 pęczek natki
- 3 gałązki tymianku
- czosnek
- 2 łyżki musztardy
- olej
- 6 małych piersi kurczaka
- 6 plastrów boczku
- 25 dag pomidorków
- oliwki
- po 10 dag szpinaku i fety
- ocet winny
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Natkę opłucz, oderwij listki, posiekaj i wymieszaj z otartymi listkami tymianku. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz 2-3 łyżki oleju. marynaty wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piersi kurczaka opłucz starannie, oczyść z ewentualnych błonek, włóż do foliowego woreczka. Dodaj przygotowaną marynatę ziołową. Woreczek zawiąż, potrząsaj nim energicznie, aż marynata pokryje mięso. Odłóż na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij mięso. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku, zepnij wykałaczką. Smaż na 2 łyżkach oleju 20 minut. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.
Pomidorki opłucz, osącz i posiekaj kilka czarnych oliwek. Szpinak umyj, osusz. Wymieszaj wszystkie warzywa z pokruszoną fetą, skrop olejem i octem winnym, dopraw solą oraz pieprzem. Sałatkę podawaj do piersi kurczaka w boczku.
czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 4,90 złŹródło: Świat kobiety
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)


Składniki
- 1 pęczek natki
- 3 gałązki tymianku
- czosnek
- 2 łyżki musztardy
- olej
- 6 małych piersi kurczaka
- 6 plastrów boczku
- 25 dag pomidorków
- oliwki
- po 10 dag szpinaku i fety
- ocet winny
- sól
- pieprz
Natkę opłucz, oderwij listki, posiekaj i wymieszaj z otartymi listkami tymianku. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz 2-3 łyżki oleju. marynaty wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piersi kurczaka opłucz starannie, oczyść z ewentualnych błonek, włóż do foliowego woreczka. Dodaj przygotowaną marynatę ziołową. Woreczek zawiąż, potrząsaj nim energicznie, aż marynata pokryje mięso. Odłóż na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij mięso. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku, zepnij wykałaczką. Smaż na 2 łyżkach oleju 20 minut. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.
Pomidorki opłucz, osącz i posiekaj kilka czarnych oliwek. Szpinak umyj, osusz. Wymieszaj wszystkie warzywa z pokruszoną fetą, skrop olejem i octem winnym, dopraw solą oraz pieprzem. Sałatkę podawaj do piersi kurczaka w boczku.
czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 4,90 złŹródło: Świat kobiety