Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piersi z kurczaka na grzybowym risotto"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 567
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 567
Składniki
ok. 50 minut
Suszone grzyby namoczyć w 200 ml wody. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Dymki pokroić w kawałeczki. Pieczarki oczyścić, pociąć na połówki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić połowę cebuli. Dodać filety z kurczaka i zrumienić je ze wszystkich stron.
Pod koniec oprószyć mięso solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Skropić sokiem z cytryny, podlać 450 ml bulionu. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 25-30 minut. Tuż przed końcem duszenia dołożyć suszone pomidory.
Namoczone grzyby osączyć na sitku, wywar zachować. Pozostały olej rozgrzać w drugim garnku, zeszklić na nim czosnek z resztą cebuli. Dodać pieczarki, dymki i suszone grzyby. Dosypać ryż. Smażyć, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Wlać wywar grzybowy i wino.
Porcjami dolewać resztę bulionu. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec dodać śmietanę i parmezan. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek. Na risotto położyć filety z grzybami. Udekorować gałązką rozmarynu i cząstką cytryny.Źródło: Życie na gorąco