Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi z kurczaka na grzybowym risotto

Piersi z kurczaka na grzybowym risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Piersi z kurczaka na grzybowym risotto"

Składniki

  • 1 dag suszonych grzybów
  • 2 filety z piersi z kurczaka ze skórą (po 35 dag każdy)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymek
  • 20 dag pieczarek
  • 7
  • 5 dag suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • biały pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 425 ml + 1 l bulionu z drobiu
  • 40 dag ryżu na risotto
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 7
  • 5 dag śmietany kremówki
  • 5 dag startego parmezanu
  • gałązki rozmarynu i cząstki cytryny do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piersi z kurczaka na grzybowym risotto

Przygotowanie

  1. ok. 50 minut

  2. Suszone grzyby namoczyć w 200 ml wody. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Dymki pokroić w kawałeczki. Pieczarki oczyścić, pociąć na połówki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić połowę cebuli. Dodać filety z kurczaka i zrumienić je ze wszystkich stron.

  3. Pod koniec oprószyć mięso solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Skropić sokiem z cytryny, podlać 450 ml bulionu. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 25-30 minut. Tuż przed końcem duszenia dołożyć suszone pomidory.

  4. Namoczone grzyby osączyć na sitku, wywar zachować. Pozostały olej rozgrzać w drugim garnku, zeszklić na nim czosnek z resztą cebuli. Dodać pieczarki, dymki i suszone grzyby. Dosypać ryż. Smażyć, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Wlać wywar grzybowy i wino.

  5. Porcjami dolewać resztę bulionu. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec dodać śmietanę i parmezan. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek. Na risotto położyć filety z grzybami. Udekorować gałązką rozmarynu i cząstką cytryny.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń