Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantna pieczonka w ziołach"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8368
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1218
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4611
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8368
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1218
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4611
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 652
Składniki
Mięso umyj i przekrój na dwie części, osusz ręcznikiem papierowym. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Obłóż nimi żeberka, zawiń w folię spożywczą i odłóż.
Przygotuj marynatę: osączone oliwki i pomidory oraz obrany czosnek pokrój, zmiksuj z oliwą, ziołami oraz gałką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym (możesz zastąpić go pikantnym keczupem) i jeśli jest zbyt płynna, dodaj jeszcze kilka pokrojonych oliwek.
Marynatę przypraw solą, pieprzem i chili, domieszaj ziarenka ziela angielskiego i posmaruj dokładnie całe mięso z cebulką. Ponownie zawiń je w folię, wstaw do lodówki na kilka godzin, a naj lepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Marynatę zdejmij z mięsa do miseczki, wymieszaj z 2–3 łyżkami oliwy. Blachę z piekarnika posmaruj olejem, połóż żeberka. Piecz około godziny, smarując oliwą z marynatą. Na blasze ustaw naczynie z wodą – żeberka nie wysuszą się! Przed podaniem posyp je ew. posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze dodatki
Pieczone żeberka świetnie smakują choćby ze swieżym pieczywem. Ale warto przygotować do nich ziemniaczki podsmażone w ziołach.Źródło: Tina