Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantna pieczonka w ziołach"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 678
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1872
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 409
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 678
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1872
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 409
Składniki
Mięso umyj i przekrój na dwie części, osusz ręcznikiem papierowym. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Obłóż nimi żeberka, zawiń w folię spożywczą i odłóż.
Przygotuj marynatę: osączone oliwki i pomidory oraz obrany czosnek pokrój, zmiksuj z oliwą, ziołami oraz gałką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym (możesz zastąpić go pikantnym keczupem) i jeśli jest zbyt płynna, dodaj jeszcze kilka pokrojonych oliwek.
Marynatę przypraw solą, pieprzem i chili, domieszaj ziarenka ziela angielskiego i posmaruj dokładnie całe mięso z cebulką. Ponownie zawiń je w folię, wstaw do lodówki na kilka godzin, a naj lepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Marynatę zdejmij z mięsa do miseczki, wymieszaj z 2–3 łyżkami oliwy. Blachę z piekarnika posmaruj olejem, połóż żeberka. Piecz około godziny, smarując oliwą z marynatą. Na blasze ustaw naczynie z wodą – żeberka nie wysuszą się! Przed podaniem posyp je ew. posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze dodatki
Pieczone żeberka świetnie smakują choćby ze swieżym pieczywem. Ale warto przygotować do nich ziemniaczki podsmażone w ziołach.Źródło: Tina