Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantna pieczonka w ziołach"
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 22
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 109
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 952
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 22
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 109
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 952
Składniki
Mięso umyj i przekrój na dwie części, osusz ręcznikiem papierowym. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Obłóż nimi żeberka, zawiń w folię spożywczą i odłóż.
Przygotuj marynatę: osączone oliwki i pomidory oraz obrany czosnek pokrój, zmiksuj z oliwą, ziołami oraz gałką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym (możesz zastąpić go pikantnym keczupem) i jeśli jest zbyt płynna, dodaj jeszcze kilka pokrojonych oliwek.
Marynatę przypraw solą, pieprzem i chili, domieszaj ziarenka ziela angielskiego i posmaruj dokładnie całe mięso z cebulką. Ponownie zawiń je w folię, wstaw do lodówki na kilka godzin, a naj lepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Marynatę zdejmij z mięsa do miseczki, wymieszaj z 2–3 łyżkami oliwy. Blachę z piekarnika posmaruj olejem, połóż żeberka. Piecz około godziny, smarując oliwą z marynatą. Na blasze ustaw naczynie z wodą – żeberka nie wysuszą się! Przed podaniem posyp je ew. posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze dodatki
Pieczone żeberka świetnie smakują choćby ze swieżym pieczywem. Ale warto przygotować do nich ziemniaczki podsmażone w ziołach.Źródło: Tina