Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantna pieczonka w ziołach"
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3176
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 175
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3176
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 175
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 205
Składniki
Mięso umyj i przekrój na dwie części, osusz ręcznikiem papierowym. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Obłóż nimi żeberka, zawiń w folię spożywczą i odłóż.
Przygotuj marynatę: osączone oliwki i pomidory oraz obrany czosnek pokrój, zmiksuj z oliwą, ziołami oraz gałką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym (możesz zastąpić go pikantnym keczupem) i jeśli jest zbyt płynna, dodaj jeszcze kilka pokrojonych oliwek.
Marynatę przypraw solą, pieprzem i chili, domieszaj ziarenka ziela angielskiego i posmaruj dokładnie całe mięso z cebulką. Ponownie zawiń je w folię, wstaw do lodówki na kilka godzin, a naj lepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Marynatę zdejmij z mięsa do miseczki, wymieszaj z 2–3 łyżkami oliwy. Blachę z piekarnika posmaruj olejem, połóż żeberka. Piecz około godziny, smarując oliwą z marynatą. Na blasze ustaw naczynie z wodą – żeberka nie wysuszą się! Przed podaniem posyp je ew. posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze dodatki
Pieczone żeberka świetnie smakują choćby ze swieżym pieczywem. Ale warto przygotować do nich ziemniaczki podsmażone w ziołach.Źródło: Tina